Kubisme og futurisme

picasso_avignon

Pikene ved Avignong av Pablo Picasso

Viktige årstal:

Pablo Picasso malte bildet Pikene ved Avignon i 1907. Det regnes av mange som starten på kubismen.

 

 

 

 

 

 


Viktige kunstere

pablo_picasso

Pablo Picasso – Spansk kunstner. Hans fulle navn var: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso

Pablo Picasso
Født i Spania i 1881-1973. Picasso er ansett som en av de største kunstnerne i verden på 1900-tallet. Han blir egnet som «Kubismens far» sammen med Georges Braque. Før han etablerte seg innen sin egen stil eksperimenterte Picasso innen en rekke andre stiler. Allerede som 14-åring malte han fantastiske malerier i klassisk stil. Picasso er også kjent for å videreutvikle seg i ulike perioder gjennom hele livet. Kubsimen (som også er delt i 3 underperioder) er bare en slik periode. Vi har «Den rosa perioden», «Den blå perioden» etc.

georges_braque_1908_photograph

Georges Braque

Georges Braque
Født 1882 i Frankrike, død 1963 i Paris, var en fransk maler og skulptør. Sammen med Pablo Picasso og Juan Gris var han en av grunnleggerne av kubismen.

 

 

 

 

 


Kvifor oppstod denne kunstretninga?

Kubismen har navnet sitt etter en teori som først ble fremmet av Paul Cézanne noe tidligere. Cézanne skrev mange brev, og han er blant annet kjent for sine meget nøyaktige stilleben. Altså bilder der han for eksempel malte frukt på et bord og ville finne ut hvordan han kunne skildre dette på en bedre måte en det man hadde gjort tidligere.

cezanne-onions-bottle

Stilleben av Paul Cézanne

Mens han arbeidet med dette kom han frem til at alt i naturen kan forenkles til en del geometriske grunnformer. Man kan se på et hus eller et tre og forenkle dem til kuber, sylindre, koniske sylindre pyramider etc. Kubismen har navn fra denne teorien.

Kva er kjenneteikna på kunstretninga?

  • Forenkler ting til geometriske grunnformer (kuber, kuler, sylindre etc.)
  • I noen bilder ser vi samme figur fra flere sider samtidig.
  • Ikke så opptatt av at perspektivet skal være korrekt
  • Ofte brukte de en del konturstreker (slett ikke alltid)
  • I perioder ser vi at de var inspirerte fra afrikanske masker

Noen eksempler på kubistisk kunst

Eksempler på moderne kunst eller medieprodukt inspirert av kubismen

 


Futurisme

I Italia fikk man parallelt med kubismen en stil som kalles futurisme. Disse italienske kunstnerne var ute etter å fange den moderne tidsånden med ny teknikk, «futuristisk design» og ikke minst ville de fange bevegelse på en ny måte.

En kjent kunstner her er Giacomo Balla (18 July 1871 – 1 March 1958)

Image property of the Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, NY.